Studies on the Chemical Constituents Biological Activities of Mulberry Extracts

오디(Mulberry) 추출물의 성분분석 및 생리활성에 관한 연구

  • Lee, Sang-Keug (Dept. of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Hak-Ju (Dept. of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Kang, Ha-Youg (Dept. of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Choi, Don-Ha (Dept. of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Jo, Hyun-Jin (Dept. of Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Tae-Seong (Technical Research Institute, Hwajin Cosmetics CO., LTD.)
  • 이상극 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이학주 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 강하영 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 최돈하 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 조현진 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이태성 ((주)화진화장품 기술연구소)
  • Received : 2008.09.09
  • Accepted : 2008.10.30
  • Published : 2009.01.25

Abstract

The freezed Mulberry (10 kg) was extracted with 80% EtOH, concentrated, and fractionated with a series of n-hexane, ethyl acetate, and water on a separatory funnel. A portion of ethyl acetate soluble (22 g) was chromatographed on a Sephadex LH-20 column using a series of aqueous methanol as eluents. The isolated compounds were identified by cellulose TLC, $^1H-$,$^{13}C$-NMR, FAB, and EI-MS. Quercetin-3-O-${\beta}$-D-glucopyranoside (Compound I), protocatechuic acid (Compound II), p-hydroxybenzoic acid (Compound III) were isolated from the ethyl acetate soluble fraction. In antioxidative activities of the fractionated extractives using DPPH radical scavenging test, EtOAc and water soluble fractions indicated better than BHT as contro and in in vitro tests using MTT assay, there was no cytotoxicity. Also, tyrosinase inhibition and anticancer activities were not so good, but there may be a potential as a cosmetic raw material because the cell extension effect was excellent.

동결 오디(Mulberry) 10 kg을 80% 에탄올(EtOH)로 추출하고 분획깔때기 상에서 헥산(n-hexane), 에틸아세테이트(EtOAc) 및 물 가용부로 분획하였다. 에틸아세테이트 가용부(22 g)를 Sephadex LH-20으로 충진한 칼럼에서 MeOH-$H_2O$ (2 : 1~1 : 3, v/v)을 용출용매로 사용하여 칼럼크로마토그래피를 실시하였다. 단리된 화합물들은 셀룰로오스 박층크로마토그래피(TLC)로 확인한 후 $^1H-$, $^{13}C$-NMR 등의 스펙트럼을 사용하여 정확한 구조를 구명하였고 FAB 및 EI-MS로써 분자량을 측정하였다. 오디의 에틸아세테이트 가용부에서 quercetin-3-O-${\beta}$-D-glucopyranoside (화합물 1), protocatechuic acid (화합물 2), p-hydroxybenzoic acid (화합물 3)을 단리할 수 있었다. 항산화 시험 결과 에틸아세테이트와 물 가용부에서 BHT보다 우수한 활성을 나타내었으며 MTT assay에 의한 세포생존율 측정결과 세포독성은 없는 것으로 나타났다. 또한, 미백활성 및 항암활성은 낮았지만 세포신장 효과가 우수하여 주름개선 화장품 소재로서 충분히 이용 가능성이 있는 것으로 판단되어 진다.

Keywords

References

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