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Effects of Feeding Total Mixed Rations Containing Different Winter Forage Crop Silages on Feed Intake, Nutrient Digestibility and Blood Characteristics in Korean Black Goats

동계사료작물 사일리지를 첨가한 TMR 급여가 흑염소의 사료섭취량, 영양소 소화율 및 혈액성상에 미치는 영향

  • Published : 2009.12.31

Abstract

This study was conducted to determine the feed value of total mixed rations (TMR) containing different winter forage crop silages on feed intakes, daily gain, nutrient digestibility, and nitrogen retention in Korean black goats. A total of 12 male goats were used in this study and each goat was housed in individual metabolism crates. The treatments were four diets, consisting of whole crop barley silage (T1), rape silage (T2), rye silage (T3), and Italian ryegrass silage (T4). The experiment was designed as a $4{\times}4$ Latin square arrangement in three replicates. Daily intakes for dietary dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP) per head were highest in rape silage treatment, and lowest in whole barley silage (p<0.05). Digestible intakes for CP and acid detergent fiber were highest in rape silage treatment. The daily gain of rape, rye, and Italian ryegrass silages were significantly (p<0.05) higher than that of whole crop barley silage. Digestibility of DM. CP, fiber were highest in whole crop barley silage, and lowest in rape silage (p<0.05). Nitrogen (N) intake and N retention were significantly highest in rape silage and lowest in whole crop barley silage (p<0.05). The results showed that, among different winter forage crop silages, rape silage incorporation into TMR had the best performances indicating increases of feed intakes and N retention in Korean black goats.

본 연구는 동계사료작물 사일리지를 첨가한 TMR을 급여하였을 때, 흑염소의 사료 섭취량, 일당 증체량, 영양소 소화율 및 질소 축적율에 미치는 영향을 조사하여 흑염소에 대한 동계사료작물의 사료가치 평가의 자료로 이용하고자 실시하였다. 공시가축은 흑염소 12두(♂)를 4처리구(T1: 청보리 사일리지 첨가구, T2: 유채사일리지 첨가구, T3: 호밀 사일리지 첨가구 및 T4: 이탈리안 라이그라스 사일리지 첨가구)로 나누어 처리구당 3두씩 개체별 대사케이지 에 라틴방각법으로 실시하였으며 그 결과는 다음과 같다. 1일 두당 건물, 유기물 및 조단백질 섭취량은 유채 사일리지 첨가구가 가장 높았고, 청보리 사일리지 첨가구가 가장 낮았다(p<0.05). 조단백질 및 ADF 가소화 섭취량 또한 유채 사일리지 첨가구가 가장 높았다(p<0.05). 1일 증체량은 유채 사일리지 첨가구, 호밀 사일리지 첨가구 및 이탈리안 라이그라스 사일리지 첨가구가 청보리 사일리지 첨가구 보다 유의하게 높았다(p<0.05). 건물, 조단백질 및 섬유소 소화율은 청보리 사일리지 첨가구가 가장 높았으며, 유채 사일리지 첨가구가 유의하게 낮았다(p<0.05). 질소섭취량과 질소축적율은 유채 사일리지 첨가구가 유의하게 높았으며, 청보리 사일리지 첨가구가 가장 낮았다(p<0.05). 이러한 결과를 종합적으로 고려할 때 동계사료작물 중 유채 사일리지 첨가시 사료 섭취량 및 질소 축적율 증가로 인해 흑염소의 생산성이 높은 것으로 나타났다.

Keywords

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