DOI QR코드

DOI QR Code

Effect of Probiotics in Diet on Growth Performance, Nutrient Digestibility, Fecal Microbial Count, Noxious Gases Emission from the Feces, and Blood Profile in Early-Finishing Pigs

초기 비육돈에서 생균제 첨가 급여가 생산성, 영양소 소화율, 분내 Lactobacillus와 Escherichia coli 농도, 분으로부터의 유해가스 발생량 및 혈중 혈액세포 농도에 미치는 영향

  • Jung, Ji-Hong (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Hong, Seong-Min (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Kim, Hyo-Jin (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Meng, Qing Wei (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Kim, In-Ho (Department of Animal Resource & Science, Dankook University)
  • Received : 2009.10.05
  • Accepted : 2010.01.18
  • Published : 2010.02.28

Abstract

This study was conducted to evaluate the effects of probiotics supplementation on growth performance, nutrient digestibility, fecal concentrations of Lactobacillus and Escherichia coli, emission of noxious gases from the feces, and circulating concentrations of the blood cells in early-finishing pigs. A total of sixty pigs [(Landrace ${\times}$ Yorkshire) ${\times}$ Duroc] (initial body weight 56.48 ${\pm}$ 1.66 kg) were used for the 28 days feeding trial. Dietary treatments included 1) CON (basal diet), 2) P1 (CON + 0.1% Agariemycetes) and 3) P2 (CON + 0.2% Agariemycetes). There were three dietary treatments with five replicate pens per treatment and four pigs per pen. There was no significant difference in ADG (average dairy gain) among the treatments (P>0.05). The gain/feed ratio was higher in P2 than CON (P<0.05). The P2 showed the highest digestibility of dry matter and energy (P<0.05). No significant difference was observed in the fecal Lactobacillus counts but fecal Escherichia coli population of P2 was lower than that of CON (P<0.05). The ammonia, $H_2S$ and total mercaptan was higher in P1 and P2 than CON (P<0.05). Blood characteristics were not affected by probiotics (P>0.05) supplementation. In conclusion, the results showed that dietary supplementation of probiotics at 0.2% level affected gain/feed ratio, dry matter and energy digestibility; reduced fecal Escherichia coli and emission of fecal noxious gases in finishing pigs.

본 연구는 생균제가 첨가된 사료 급여시 초기 비육돈의 생산성, 영양소 소화율, 분내 Lactobacillus와 Escherichia coli 농도, 분으로부터의 유해가스 발생량 및 혈중 혈액세포 농도에 미치는 영향을 알아보기 위하여 실시하였다. 시험 개시시 체중이 56.48 ${\pm}$ 1.66 kg인 3원 교잡종 [(Landrace ${\times}$ Yorkshire) ${\times}$ Duroc] 초기 비육돈 60 두를 공시하여 28일간 사양실험을 실시하였다. 시험설계는 1) CON (basal diet), 2) P1 (CON + 0.1% probiotics) 및 3) P2 (CON + 0.2% probiotics)로 3개 처리를 하여 처리당 5반복, 반복당 4두씩 완전임의 배치하였다. 일당증체량에 있어서는 처리구간에 아무런 차이를 보이지 않았다(P<0.05). 일당사료섭취량에 있어서는 생균제 첨가 처리구 P1과 P2 처리구가 CON 처리구보다 낮게 나타났다(P<0.05). 사료효율에 있어서는 P2 처리구가 CON 처리구보다 높게 나타났다(P<0.05). 건물소화율은 P2 처리구가 CON과 P1 처리구들보다 높게 나타났다 (P<0.05). 질소소화율에는 아무런 차이를 보이지 않았다 (P>0.05). 에너지 소화율은 P2 처리구가 CON 처리구보다 높게 나타났다(P<0.05). Lactobacillus에 있어서는 처리구 간에 아무런 차이를 보이지 않았다(P>0.05). 그러나, Escherichia coli에서는 P2 처리구가 CON 처리구보다 낮게 나타났다(P<0.05). 분내 암모니아(Ammonia), 황화수소 ($H_2S$) 및 메캅탄(Mercaptan)의 농도는 생균제가 첨가된 P1과 P2 처리구들이 CON 처리구보다 낮게 나타났다(P< .05). 그러나, Acetic acid에서는 P2 처리구가 CON 처리구보다 높게 나타났다(P<0.05). 적혈구, 백혈구 및 임파구의 혈중농도는 처리구간 차이를 보이지 않았다(P>0.05). 결론적으로, 초기 비육돈에 있어 Agariemycetes 0.2%의 첨가급여는 사료효율, 건물 및 에너지 소화율, 분내 Escherichia coli 수 및 악취 발생을 감소시키는데 효과가 있는 것으로 나타난 것으로 보아 돈사의 유해가스와 악취를 줄여 그에 따르는 생산성 감소 및 질병을 줄일 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords

References

  1. AOAC. 1995. Official Methods of analysis (16th Ed.). Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C.
  2. Collington, G. K., Parker, D. S., Ellis, M. and Armstrong, D. G. 1988. The influence of probiotics or tylosine on growth of pigs and development of the gastro-intestinal tract. Anim. Prod. 46(abs.):521.
  3. Duncan, D. B. 1955. Multiple range and multiple F. tests. Biometrics. 11, 1. https://doi.org/10.2307/3001478
  4. Fuller, R. 1989. Probiotics in man and animals. A Review. J. Appl. Bacteriol. 66:365-378. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1989.tb05105.x
  5. Jin, L. Z., Ho, Y. W., Abdulllah, N. and Jalaudin, S. 1996. Influence of dried Bacillus subtillis and Lactobacillus cultures on intestinal microflora and performance in broilers. Asian-Aus. J. Anim. Sci. 9:397-403. https://doi.org/10.5713/ajas.1996.397
  6. Kato, I., Yokokura, T. and Mutai, M. 1983. Macrophage activation by-Lactobacillus casei in mice. Microbiol. Immunol. 27:611-18. https://doi.org/10.1111/j.1348-0421.1983.tb00622.x
  7. Mollgarrd, H. 1946. On phytic, its importance in metabolism and its enzymic cleavage in bread supplemented with calcium. Biochem. J. 40:589-603. https://doi.org/10.1042/bj0400589
  8. NRC. 1998. Nutrient requirements of domestic animals, No. 2. Nutrient requirements of swine. Ninth revised edition. National Academy of Science. Washington. D. C.
  9. SAS. 1996. SAS/STAT user's guide: Version 6, 11th ed, SAS Institute Inc., Cavy, NC.
  10. Scheuermann, S. E. 1993. Effect of the probiotic paciflor on energy and protein metabolism in growing pigs. Anim. Feed Sci. Techol. 41:181-189. https://doi.org/10.1016/0377-8401(93)90011-8
  11. Watkins, B. A., Miller, B. F. and Neil, D. H. 1982. In vitro effects of Lactobacillus acidophilus against pathogenic Escherichia coli in gnotobiotic chicks. Polut. Sci. 61:1298-1308. https://doi.org/10.3382/ps.0611298
  12. Witte, W. 2000. Selective pressure by antibiotic use in livestock. Int. J. Antimicrob. Agents. 16:S19-S24. https://doi.org/10.1016/S0924-8579(00)00301-0
  13. 고영두, 신재형, 김삼철, 김영민, 박기동, 김재황. 2003. 복합 생균제 첨가가 육계 생산성, 유해가스 발생량 및 맹장내 균총에 미치는 영향. 한국동물자원과학회. 45:559-568.
  14. 권오석, 김인호, 홍종욱, 한영근, 이상환, 이제만. 2002. 사료내 생균제의 첨가가 육계의 성장, 혈액성상 및 분내 유해가스 함량에 미치는 영향. 한국가금학회지. 29:1-6.
  15. 길동용, 임종선, 전경철, 김법균, 김경수, 김유용. 2004. 지속적인 생균제의 첨가가 돼지의 성장, 영양소 이용율, 혈중요소태 질소 및 면역능력에 미치는 영향. 한국동물자원과학회. 46:39-48.
  16. 김재황, 김창현, 고영두. 2001. 사료내 발효사료 (Bio-${alpha}$) 첨가가 비육돈의 생산성 및 분 중 암모니아 발생량에 미치는 영향. 한국동물자원과학회. 43(2):193-202.
  17. 김태욱, 김규일. 1992. 생균제 또는 항균제를 함유한 사료의 급여가 쥐의 장내 요소분해효소 활성 및 암모니아 생산에 미치는 영향. 한국동물자원과학회. 34(3):167-177.
  18. 김희윤, 김영직, 박구부. 2007. 생균제, 일라이트, 활성탄 및 목초액의 첨가가 육성-비육돈의 생산성과 지방산 조성에 미치는 영향. 한국축산식품학회. 27:60-66. https://doi.org/10.5851/kosfa.2007.27.1.60
  19. 라정찬, 한혜정, 송지은. 2004. 백년초 혼합 생균제를 이용한 돼지 및 육계에서의 생산성 향상과 환경개선 효과. 한국수의공중보건학회. 28:157-167.
  20. 장영달, 오희경, 박용국, 최현봉, 윤진현, 김유용. 2009. 항생제 대체제로서 생균제가 이유자돈의 성장능력 및 영양소 이용률, 설사 빈도, 면역 반응에 미치는 영향. 한국동물자원과학회. 5:25-32.
  21. 장영효, 김종근, 김홍중, 김원용, 김영배, 박용하. 2000. 자돈에 투여한 Lactobacillus reuteri BSA-131의 생균제 효과. 산업미생물학회지. 28:8-13.
  22. 장해동, 김해진, 조진호, 진영걸, 유종상, 김인호. 2007. 복합 생균제 첨가가 육성돈의 생산성, 면역관련 혈액학적 지표 및 분내 유해가스 발생에 미치는 영향. 한국동물자원과학회. 49: 501-508. https://doi.org/10.5187/JAST.2007.49.4.501
  23. 홍종욱, 김인호, 권오석, 김지훈, 민병준, 이원백. 2002. 자돈 및 비육돈에 있어 생균제의 첨가가 생산성 및 분내 가스발생에 미치는 영향. 한국동물자원과학회. 44:305-341.

Cited by

  1. Effects of the Low-Crude Protein and Lysine (Low CP/lys) Diet and a Yeast Culture Supplemented to the Low CP/lys Diet on Growth and Carcass Characteristics in Growing-finishing Pigs vol.54, pp.6, 2012, https://doi.org/10.5187/JAST.2012.54.6.427