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Effects of Seeding Dates and Growth Periods on the Growth Characteristics, Dry Matter Yield and Feed Value of Corn for Silage in Paddy Field

논토양에서 파종시기와 재배기간이 사일리지용 옥수수의 생육특성, 건물수량 및 사료적 가치에 미치는 영향

  • Lee, Sang-Moo (Department of Animal Science, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Jae-Hun (Department of Animal Science, Kyungpook National University)
  • Received : 2010.05.18
  • Accepted : 2010.10.14
  • Published : 2010.10.31

Abstract

This study was carried out to investigate the effects of the seeding dates and growth periods on the growth characteristics, dry matter yield and feed value of corn for silage in paddy field. The experimental design was arranged in a randomized block design with three replications. Treatments consisted of five seeding dates, 1 May (T1), 8 May (T2), 15 May (T3), 22 May (T4) and 29 May (T5). And harvesting time homologized by August 24. Therefore, growing periods were 115 days (T1), 108 days (T2), 101 days (T3), 94 days (T4) and 87 days (T5), respectively. In maturities at harvest time, T1, T2, T3, T4 and T5 were full dent, early dent, late dough, dough and early dough stage, respectively. Plant height and numbers of root system were highest in T5 (p<0.01), but leaf length was higher in T4 than others (p<0.05). Dead leaf, tip filling degree and ear circle were higher in T1 than others (p<0.05, 0.01). Leaf width, ear height, leaf number, ear length, stem diameter, stem hardness and brix were not significantly different among the treatments. Dry matter yield and TDN yield were higher in the order of T1 > T2 > T3 > T4 > T5 (p<0.01). Crude protein, crude ash, NDF, ADF and crude fiber were significantly higher in T4 (p<0.05, 0.01). But crude fat was the highest in T1, T3 was the lowest as compared to other treatments (p<0.01). Total EAA(essential amino acids) were higher in order of T4 > T3 > T1 > T2 > T5, and total NEAA (nonessential amino acids) were higher in order of T1 > T4 > T2 > T3 > T5, and total amino acids were higher in order of T4 > T1 > T3 > T2 > T5. But no significant differences were found among the treatments. TUFA (total unsaturated fatty acid) and TSFA (total saturated fatty acid) were in order of T1 > T2 > T3 > T5 > T4 (p<0.01). Minerals were the highest in T4 (4,721.25 mg/kg), and T2 (2,970.80 mg/kg) was the lowest as compared to other treatments (p<0.05). Based on the above results, seeding dates could be recommended as early May, and harvest times is yellow ripe stage for qualitative and quantitative production of corn for silage in rice paddy field soil.

본 연구는 파종시기와 재배일수가 사일리지용 옥수수의 생육특성, 수량성 및 사료적 가치를 규명하기 위하여 실시하였으며, 시험구 처리는 파종시기를 5월 1일(T1), 5월 8일(T2), 5월 15일(T3), 5월 22일(T4) 및 5월 29 (T5)일로 하고 수확 시기는 일괄 8월 24일로 실시하였다. 따라서 재배기간은 T1, T2, T3, T4 및 T5구가 각각 115, 108, 101, 94, 87일로 난괴법 5처리 3반복으로 하였다. 수확시 숙기는 T1, T2, T3, T4 및 T5구가 각각 황숙기, 황숙기 초기, 호숙기 말기, 호숙기, 호숙기 초기 상태였다. 생육특성에 있어서 초장과 근계 발생(1, 2, 3, 4 차근 발생 정도)은 T5구가 유의적으로 높게 나타났으며(P<0.01). 엽장은 T4구에서(P<0.05), 고사엽, 알곡충실도 암이삭 둘레는 T1구가 다른 구에 비하여 유의적으로 높게 나타났다(P<0.05, 0.01). 그러나 엽폭, 착수고, 엽수, 암이삭 길이, 경의 굵기, 경경도 및 당도에 있어서는 상호 처리 간 유의적인 차이를 보이지 않았다. 건물 및 TDN 수량은 파종시가 빠르고 재배기간이 길었던 T1 > T2 > T3 > T4 > T5구 순으로 높게 나타났다(P<0.01). 조단백질, 조회분, NDF, ADF, 조섬유 함량은 T4구가 유의적으로 높게 나타났으며(P<0.05, 0.01) 조지방 함량은 T1구에서 유의적으로 높게 나타났다(P<0.01). 총 필수아미노산 함량은 T4 > T3 > T1 > T2 > T5 순으로 총 비필수아미노산 함량은 T1 > T4 > T2 > T3 > T5 순으로 총 아미노산 함량은 T4 > T1 > T3 > T2 > T5구 순으로 나타났지만 이들 처리구간에는 유의적 차이는 나타나지 않았다. 총불포화지방산, 총포화지방산 함량은 T1구에서 가장 높은 경향을 보였다(P<0.01). 그리고 총불포화지방산/포화지방산의 비율은 T1 > T2 > T3 > T4 > T5구 순으로 나타났다. 무기물성분은 T4구가 4,721.25 mg/100 kg으로서 가장 높았던 반면 T2구는 2,970.80 mg/kg으로서 다른 구에 비하여 가장 낮은 수치를 보였다(P<0.05). 이상 결과를 종합해 볼 때 논토양에서 사일리지용 옥수수 재배는 5월 초순에 파종하여 황숙기에 수확 하는 것이 건물수량과 영양수량 생산에 유리한 것으로 판단된다.

Keywords

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