DOI QR코드

DOI QR Code

A Study on Structure of a Faceted Classification for Organizing Korean Food Information

한식 정보 조직을 위한 패싯 구조화에 관한 연구

  • 정연경 (이화여자대학교 사회과학대학 문헌정보학 전공)
  • Received : 2013.01.08
  • Accepted : 2013.02.12
  • Published : 2013.02.28

Abstract

The purpose of this study is to develop a faceted classification that enables the conceptualization and the organization of Korean food information. 23,470 terms were collected, categorized, and analyzed from the table of contents in 776 monographs and directory headings in portal sites related to Korean food. In order to develop the Korean food classification, common properties were analyzed in the process of categorizing terms. Then basic facets and subfacets were defined and assigned, and hierarchies among facets and concepts, citation orders, and notations were decided. As a result, the classification scheme consisted of 16 basic facets and 85 subfacets. The citation order of facets was proposed in order of Personality facet (kinds of dishes), Matter facet (materials, cooking utensils/equipment/containers, and nutrients), Energy facet (cooking processes and techniques, eating sense, type of cooking, table services, and agents of cooking), Space facet (countries/ethnic groups/geography, and eating places), Time facet (situation/purposes, season, time of meals, periods, and ages). The result of this study will be used for organizing, searching, retrieving, and providing Korean food information effectively around the world. Also, it will provide a foundation for developing subject-oriented classification using facet analysis in other disciplines.

본 연구의 목적은 한식 관련 정보를 개념화하고 풍부하게 조직할 수 있는 패싯 구조를 개발하는 것이다. 이를 위해 한식 분야의 학문적인 흐름과 동향, 핵심적인 개념을 파악하여 한식 분야의 지적 구조를 분석하였고 한식 관련 국내서 776권의 목차 데이터와 인터넷 포털 사이트의 디렉터리에서 한식 관련 항목명, 총 23,470건을 수집 분석하였다. 수집된 용어를 범주화하여 공통 속성을 도출하고, 기본 패싯 및 하위 패싯을 정의하였으며, 패싯 간에 계층 구조, 기본 열거 순서와 기호화를 결정하였다. 한식에 관한 16개의 기본 패싯과 85개의 하위 패싯과 함께 패싯의 인용 순서를 '음식 종류'를 중심으로 재료, 에너지, 공간, 시간 순으로 조합하도록 제안하였다. 본 연구의 결과는 글로벌 한식 정보 조직과 검색의 효율화를 가져올 것이며, 패싯 분석을 통한 주제 분야별 분류체계 모형 개발의 기초가 될 것이다.

Keywords

References

  1. 강인희. 1987. 韓國의 맛. 서울: 대한교과서주식회사. (Kang, In Hee. 1987. Hangukui mat. Seoul: Daehangyoguaseo.)
  2. 김정현, 강명수. 2008. KDC 제4판 식품영양학 분야의 수정전개 방안. 한국도서관․정보학회지, 39(4): 171-188. (Kim, Jeong-Hyen, & Kang, Myeong-Su. 2008. The Improvements of the Food and Nutrition Field in the 4th Edition of KDC. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 39(4): 171-188.) https://doi.org/10.16981/kliss.39.4.200812.171
  3. 도태현. 1998. 열거식 계층분류체계에 분석합성식 기법의 도입에 관한 연구. 도서관학논집, 29: 241-272. (Doh, Tae-Hyeon. 1998. A Study on the Analytic-Assembling Methods Applied in Enumerative-Hierarchical Classification Schemes. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 29: 241-272.)
  4. 박옥남, 오삼균, 김세영. 2009. 문화예술교육 패싯 분류체계에 대한 연구. 한국문헌정보학회지, 43(3): 197-219. (Park, Ok-Nam, Oh, Sam-Gyun, & Kim, Se-Young. 2009. A Study of Facet Classification System Development for Arts and Cultural Education. Journal of the Korean Society for Library and Information Science, 43(3): 197-219.)
  5. 박지영. 2010. 시소러스를 연계한 문학류 패싯 분류체계 개발. 한국비블리아학회지, 21(3): 77-89. (Park, Ziyoung. 2010. Developing a Faceted Classification Scheme Integrated with a Thesaurus for Literature. Journal of the Korean Biblia Society for Library and Information Science, 21(3): 77-89.)
  6. 박지영, 김태수. 2004. 다차원 시소러스 구축에 관한 실험적 연구. 지식처리연구, 5(1/2): 1-33. (Park, Ziyoung, & Kim, Tae-soo. 2004. An experimental study on the construction of multidimensional thesaurus. Journal of Knowledge Processing and Management, 5(1/2): 1-33.)
  7. 서울신문, 2013. 초라하게 막내린 MB정부 한식 세계화 ... 2막은?, 1월 4일. (Seoul Newspaper, 2013. Chorahagye maknaerin MB jeongbu hansik segyehwa ... 2makeun?, 4. January.)
  8. 오동근, 황일원. 2003. Shakespeare 관련자료 분류상의 문제점과 개선방안. 한국도서관․정보학회지, 34(1): 217-237. (Oh, Dong-Geun, & Hwang, Il-Won. 2003. Suggesting an Analytico-Synthetic Classification System for Classifying Materials by and about Shakespeare or His Works. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 34(1): 217-237.)
  9. 유영준. 2006. 고전 용어 시소러스의 분류 체계에 관한 연구. 한국문헌정보학회지, 40(2): 415-434. (Yoo, Yeong-Jun. 2006. A Study on Classification System of Korean Literatures Thesaurus. Journal of the Korean Society for Library and Information Science, 40(2): 415-434.) https://doi.org/10.4275/KSLIS.2006.40.2.415
  10. 유영준. 2008. 신학 용어 분류를 위한 패싯 설계에 관한 연구. 한국문헌정보학회지, 42(3): 259-279. (Yoo, Yeong-Jun. 2008. Tablishing Facet for Classifying Theological Terms. Journal of the Korean Society for Library and Information Science, 42(3): 259-279.) https://doi.org/10.4275/KSLIS.2008.42.3.259
  11. 이미화, 정연경. 2010. 음식 문화 분야에서 KDC의 변천 및 개선 방안에 관한 연구. 한국문헌정보학회지, 44(2): 117-137. (Lee, Mihwa, & Chung, Yeon Kyoung. 2010. A Study on the Historical Changes and Improvements in Food and Culture in the Korean Decimal Classification. Journal of the Korean Society for Library and Information Science, 44(2): 117-137.) https://doi.org/10.4275/KSLIS.2010.44.2.117
  12. 이민아. 2008. 한식의 세계화 전략. 식품과학과 산업, 41(4): 2-15. (Lee, Min-A. 2008. Global Strategy of Korean Foods. Food science and industry, 41(4): 2-15.)
  13. 이승민. 2010. 시소러스 통합을 위한 개념기반 패싯 프레임워크 구축. 한국도서관․정보학회지, 41(3): 269-290. (Lee, Seungmin. 2010. Construction of the Concept-Based Faceted Framework for Thesaurus Integration. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 41(3): 269-290.)
  14. 정연경, 최윤경. 2010. 음식문화 분야의 DDC 분류체계 개선방안에 관한 연구. 한국비블리아학회 지, 21(1): 43-57. (Chung, Yeon-Kyoung, & Choi, Yoon-Kyung. 2010. A Study on the Improvements of Food and Culture in Dewey Decimal Classification System. Journal of the Korean Biblia Society for Library and Information Science, 21(1): 43-57.)
  15. 정연경, 최윤경. 2011. 한식 분야의 듀이십진분류법 수정 전개 방안에 관한 연구. 한국문헌정보학회지, 45(1): 29-49. (Chung, Yeon-Kyoung, & Choi, Yoon-Kyung. 2011. A Study on Developing Modifications to the Dewey Decimal Classification for Korean Foods. Journal of the Korean Society for Library and Information Science, 45(1): 29-49.) https://doi.org/10.4275/KSLIS.2011.45.1.029
  16. 정해성. 1996. 열거식 분류표가 지향하는 조합식 분류에 관한 고찰. 도서관학논집, 24: 449-484. (Chung, Hae-Sung. 1996. Yeolgeosik bunryupyoga jihyanghanun johapsik bunryue guanhan gochal. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 24: 449-484.)
  17. 정해성. 1999. DDC의 패싯구조에 대한 연구: 생명과학과 문학을 중심으로. 한국도서관․정보학회지, 30(3): 53-96. (Chung, Hae-Sung. 1999. A Study on the Facet Structure of Life Science and Literature in DDC. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 30(3): 53-96.)
  18. 정해성. 2003. 문학류를 위한 새로운 분류체계에 대한 연구. 한국도서관․정보학회지, 34(2): 273-296. (Chung, Hae-Sung. 2003. A Study on the Proposed Faceted Scheme for Literature. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 34(2): 273-296.)
  19. 정해성. 2005. KDC의 조합식 분류체계 분석. 한국도서관․정보학회지, 36(4): 133-153. (Chung, Hae-Sung. 2005. Analysis of Faceted Schemes of Korean Decimal Classification. Journal of the Korea Library and Information Science Society, 36(4): 133-153.)
  20. 한국도서관협회. 2009. 한국십진분류법. 서울: 한국도서관협회. (Korean Library Association. 2009. Korean Decimal Classification and Relative Index. Seoul: Korean Library Association.)
  21. 한식재단 홈페이지. [online]. [cited 2012.10.18]. . (Korean Food Foundation Homepage. [online]. [cited 2012.10.18]. .
  22. Bliss, Henry E., Broughton, V., Lang, V., & Mills, J. 1977. Bliss bibliographic classification. London: Butterworths.
  23. British Standard Institution. 2005. Universal Decimal Classification. London: British Standard Institution.
  24. Broughton, V., & Slavic, A. 2007. "Building a faceted classification for the humanities: Principles and procedures." Journal of Documentation, 63(5): 727-754. https://doi.org/10.1108/00220410710827772
  25. Dewey, Melvil. 2011. Dewey Decimal classification (23rd. edition). Dublin, Ohio: OCLC Online Computer Library Center.
  26. Fensel, Dieter, Handler, J., Lieberman, H., & Wahlster, W. 2003. Spinning the Semantic Web: Bringing the World Wide Web to Its Full Potential. Cambridge: MIT Press.
  27. Giess, M. D., Wild, P. J., & McMahon, C. A. 2008. "The generation of faceted classification schemes for use in the organisation of engineering design documents." International Journal of Information Management, 28(5): 379-390. https://doi.org/10.1016/j.ijinfomgt.2007.10.001
  28. Hunter, Eric J. 2009. Classification made simple. Farnham, Surrey: Ashgate.
  29. Menard, E., Mas, S., & Alberts, I. 2010. "Faceted classification for museum artefacts: A methodology to support web site development of large cultural organizations." Aslib Proceedings: New Information Perspectives, 62(4-5): 523-532.
  30. Nasir Uddin, M., & Janecek, P. 2007. "Faceted classification in web information architecture: A framework for using semantic web tools." Electronic Library, 25(2): 219-233. https://doi.org/10.1108/02640470710741340
  31. Ranganathan, S. R. 1967. Prolegomena to Library Classification. New York: Asia Publishing House.
  32. Spiteri, L. 1998. "Simplified Model for Facet Analysis." Canadian Journal of Information and Library Science, 23: 1-30.
  33. Vickery, B. C. 1960. Faceted classification: a guide to construction and use of special schemes. London: Aslib.