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Effect of Early Harvest on the Forage Yield, Quality and Regrowth of Italian Ryegrass and Barley Sown in Early Spring

이탈리안 라이그라스와 청보리 춘파 재배에서 조기 수확이 수량과 사료가치 및 재생에 미치는 영향

  • 서성 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김원호 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김기용 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 정민웅 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 최기준 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 박형수 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 이종경 (농업기술실용화재단)
  • Received : 2010.12.15
  • Accepted : 2011.02.07
  • Published : 2011.03.31

Abstract

This study was carried out to determine the forage yield, quality, and regrowth of Italian ryegrass (IRG) and barley sown on 2 March 2009 in Suwon. The five treatments were two IRG cultivars (Kowinearly with early maturity and Kowinmaster with medium maturity), one barley cultivar (Yuyeon), and two mixtures (Kowinearly + Yuyeon and Kowinmaster + Yuyeon). The first harvest date was 26 May, which was at late heading, heading and early dough stage of Kowinearly, Kowinmaster and barley, respectively. Regrowth yield was investigated on 29 June. The heading dates of Kowinearly and Kowinmaster were 16 May and 22 May, respectively, and that of barley was 13 May. The dry matter (DM) percentage were 13.0~18.4% at first harvest, and 22.5~24.8% at regrowth in all treatments. The forage yield of barley and Kowinmaster + Yuyeon mixture at first harvest was higher than that of IRG (p<0.05), but higher regrowth yield was observed in IRG, and then IRG + barley mixtures (p<0.05). The crude protein (CP) content and in vitro DM digestibility (IVDMD) of IRG at first harvest were 16.7~17.1% and 78.3~80.4%, respectively, which were higher than those of barley (CP 12.2% and IVDMD 72.6%) and IRG + barley mixtures. The total yields of DM, CP and digestible DM were high in Kowinmaster + Yuyeon mixture as 11,628 kg, 1,669 kg and 8,457 kg per ha, respectively. In conclusion, spring seeding of IRG + barley mixtures and/or barley were recommended when early harvest. Regrowth of IRG sown in early spring was vigorous. Mixture cultivation of IRG and barley was effective, because of forage yield and stable production, and harvest at June instead of May was desirable for forage productivity of spring sown IRG and barley.

본 연구는 양질 월동 사료작물의 춘파 재배시 조기수확에 따른 생산성과 재생특성을 구명하고자 국내 품종인 이탈리안 라이그라스(IRG) 조생종인 Kowinearly, 중생종인 Kowinmaster, 청보리 품종인 유연, 그리고 Kowinearly + 유연혼파 및 Kowinmaster + 유연 혼파 등 5처리를 두고, 수원 국립축산과학원에서 2009년 3월 2일에 파종하여 1차 수확은 5월 26일(Kowinearly 출수후기, Kowinmaster 출수기, 청보리 호숙초기), 재생수량은 6월 29일에 조사하였다. IRG Kowinearly의 출수기는 5월 16일, Kowinmaster는 5월 22일, 청보리는 5월 13일이었다. 1차 수확 시 건물률은 13~18%로 건초나 사일리지 조제를 위해서는 상당시간의 예건이 필요하였다. 1차 수확 시 조단백질 함량은 IRG에서 17% 내외로 청보리의 12%에 비해 크게 높았으며, 건물 소화율도 IRG에서 80% 내외로 청보리의 72.6%에 비해 크게 높았다. 1차 수확 시 건물 수량은 청보리와 IRG + 청보리 혼파구에서 유의적으로 많았으며(p<0.05), 재생수량은 IRG에서 많았다(p<0.05). 총 건물수량, 조단백질 수량, 가소화 건물수량은 조생종 Kowinearly를 제외하고는 유의적인 차이는 없었으나 중생종 Kowinmaster + 유연 혼파구에서 각각 11,628 kg, 1,669 kg, 8,457 kg/ha으로 가장 많았다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때, IRG와 청보리의 춘파는 추파에 비해 출수와 수확기가 늦고 생산량은 낮으나 이른 봄 파종도 충분히 가능하다고 평가되었으며, 조기수확시 생산량은 청보리와 Kowinmaster + 유연 혼파구에서 많았고, 춘파재배시 조기수확에 의한 IRG의 재생은 양호하였다. 또 춘파에서도 IRG와 청보리의 혼파효과가 인정되었으며 후작물 파종에 영향을 주지 않는다면 5월보다는 6월 수확이 바람직하였다.

Keywords

References

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